El planeta ha superat el límit d'1,5°C establert a l'Acord de París, segons el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S), situació que té greus conseqüències per al nostre planeta com a onades de calor, sequeres i incendis forestals. Això exigeix una acció climàtica urgent.
Lluita de la Unió Europea contra l'escalfament global: Green Deal i Renovation Wave
La Unió Europea va presentar el 2019 el Green Deal per assolir la neutralitat climàtica a Europa el 2050.
El sector de la construcció és considerat un dels principals emissors de gasos amb efecte d'hivernacle, responsable de més d'un terç de les emissions dins de la UE. Es calcula que aproximadament el 75% dels edificis són actualment ineficients des del punt de vista energètic ia més, es preveu que el 2050, encara seguiran drets entre el 85 i el 95% del parc d'habitatges actual. Per això, i amb l'objectiu de descarbonitzar el sector, la Comissió Europea va presentar la iniciativa Renovation Wave que pretén millorar l'eficiència energètica dels edificis, responsables del 40% del consum energètic i el 36% de les emissions de CO2 a Europa.
Les Directives Clau
Per millorar leficiència energètica dels edificis, la UE ha establert un marc legislatiu que inclou la Directiva revisada sobre el Comportament energètic dels edificis (UE/2024/1275) i la Directiva revisada sobre eficiència energètica (UE/2023/1791). Aquestes directives entre altres mesures destaquen per:
- Directiva (UE) 2023/1791: Estableix el principi de “l'eficiència energètica primer” com a principi fonamental de la política energètica de la UE, que en termes pràctics significa que els països de la UE han de tenir en compte l'eficiència energètica a totes les polítiques i decisions dinversió pertinents.
- Directiva (UE) 2024/1275: Aquesta directiva obligarà els Estats membres a crear finestretes úniques (OSS) per assessorar i finançar projectes de rehabilitació energètica.
Context Espanyol
A Espanya, el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) cerca rehabilitar el 3% del parc immobiliari anual, encara que actualment només s'aconsegueix un 0,8%.
Al país hi ha aproximadament 26,9 milions d'habitatges i més del 50% del parc immobiliari espanyol va ser construït abans del 1980 (13,5 milions) abans de l'entrada en vigor de normatives sobre eficiència energètica, cosa que les converteix en un objectiu prioritari per a la rehabilitació.
GiDomus: Impacte Local, Projecció Global
En aquest context, es presenta el projecte LIFE-GiDomus, inspirat en el programa Domus de la Fundació Europace, el model de finestreta única del qual pretén accelerar la rehabilitació energètica a la província de Girona. Amb l'obertura de set oficines previstes fins al 2026, s'espera impulsar la rehabilitació de 15.000 habitatges el 2032, amb una inversió de 260 MEUR.
GiDomus busca convertir-se en un punt de referència per als diferents agents socials i el ciutadà corrent per poder dur a terme les pertinents iniciatives en l'àmbit de la rehabilitació energètica d'edificis residencials. Mitjançant un servei de suport integral, el projecte permetrà agilitzar i simplificar el procés de reforma, dinamitzarà leconomia local, formarà professionals i crearà sinergies amb les iniciatives ja existents per maximitzar limpacte.
Cap a un Futur Sostenible
Les finestretes úniques com GiDomus són clau per facilitar la transició energètica i reduir les emissions. A través de la innovació i la cooperació global, és possible generar un impacte positiu que comenci a nivell local i s'amplifiqui globalment.