La Unió Europea ha establert objectius ambiciosos per accelerar la renovació energètica del seu parc d'edificis, amb taxes de renovació anuals que han augmentat de l'1% el 2021-2022 a l'1,2% entre 2023 i 2025, fins a arribar al 2% per al període 2026-2029. Per assolir aquests objectius, es va posar en marxa l'Ona de Renovació (Renovation wave, RW en anglès), una de les principals mesures del paquet de recuperació Next Generation EU (NGEU). Aquesta iniciativa, que abasta des del 2021 fins al 2026, se centra a millorar l'eficiència energètica dels edificis mitjançant el suport financer, tècnic i estructural a programes de renovació a tot Europa.
En el marc del projecte LOCALISED, una iniciativa finançada per la Unió Europea destinada a donar suport a les administracions locals i regionals en la implementació d'accions climàtiques efectives, s'ha dut a terme una anàlisi exhaustiva dels programes desenvolupats a Itàlia, Espanya, Polònia, Alemanya, Àustria i Bèlgica. Aquest estudi ha identificat un total de 112 programes vinculats a la Iniciativa Ona de Renovació (RW), amb l'objectiu d'avaluar les accions i estratègies impulsades en cada regió, així com el seu impacte, no només en la rehabilitació del parc edificatori, sinó també en diversos àmbits relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
L'estudi posa de manifest com els programes RW contribueixen a objectius clau de sostenibilitat, inclosos l'ODS 7 (energia assequible i sostenible), l'ODS 11 (ciutats inclusives i sostenibles) i l'ODS 13 (acció climàtica urgent). Les variacions regionals reflecteixen factors climàtics i socioeconòmics, com la prioritat de millorar l'eficiència dels sistemes de refrigeració en climes càlids i dels sistemes de calefacció en regions fredes. Bèlgica destaca pel seu enfocament en sistemes de gestió moderns i regulacions innovadores, mentre que la pobresa energètica i el consum energètic dels edificis emergeixen com a prioritats clau a totes les regions. Els resultats de l'anàlisi contribuiran al desenvolupament de l'eina Decarbonisation Profiler de LOCALISED, dissenyada per integrar aquests programes amb estratègies climàtiques més àmplies i garantir que les accions locals estiguin alineades amb els objectius nacionals i europeus.
GiDomus: Una Solució Local per Avançar en el Pacte Verd Europeu
En aquest context, el projecte GiDomus, finançat pel programa LIFE, pot representar una valuosa contribució per assolir els objectius proposats als plans de renovació, ja que ofereix un servei que impulsa i simplifica el procés de renovació per als propietaris d'habitatges, fomentant-ne la implementació a llarg termini mitjançant solucions innovadores. Al cor del projecte es troba el model Domus de Ventanilla Única (OSS en anglès), que dona suport a la transició verda proporcionant serveis personalitzats per als propietaris, com assessorament administratiu, tècnic i financer. Aquest model facilita l'accés a subvencions i incentius, connecta els propietaris amb professionals de confiança i explora mecanismes de finançament innovadors, com el micromecenatge, per involucrar la ciutadania en la renovació energètica.
En abordar barreres comunes a la renovació, com la complexitat administrativa, la falta d'experiència tècnica i els desafiaments financers, l'enfocament OSS de GiDomus s'alinea amb els objectius més amplis de l'Ona de Renovació i el Pacte Verd. La seva implementació pilot a la regió de Girona demostra el seu potencial com a model replicable per a altres regions de Catalunya, Espanya i més enllà.
El projecte GiDomus demostra com les iniciatives localitzades i centrades en la ciutadania poden complementar estratègies d'abast europeu com l'Ona de Renovació. Empoderant els propietaris i fomentant la formació professional en el sector energètic, GiDomus no només aborda les necessitats immediates de renovació, sinó que també dona suport als objectius a llarg termini de reduir el consum energètic, combatre la pobresa energètica i promoure la sostenibilitat.