El projecte LIFE-GiDOMUS neix amb l'objectiu d'accelerar la rehabilitació energètica del sector residencial mitjançant un suport integral als propietaris.
Un dels aspectes clau per garantir-ne l'èxit és el desenvolupament de mecanismes de finançament innovadors que en permetin 1) l’accés a finançament per projectes de rehabilitació energètica i 2) la sostenibilitat financera de les 7 oficines de suport que es desplegaran a les comarques gironines en els pròxims tres anys (al Gironès, Garrotxa, Pla de l’Estany, Ripollès, Alt Empordà, Baix Empordà i La Selva).
1) Accés a finançament per dur a terme projectes de rehabilitació energètica
El consorci que lidera LIFE-GiDOMUS està actualment analitzant els següents models:
Crowdlending per a projectes de renovació. El crowdlending, o préstec col·lectiu, és un model de finançament col·laboratiu en el qual inversors privats financen projectes de rehabilitació energètica a canvi d'un retorn econòmic. Aquest mecanisme permet que comunitats de propietaris o blocs de pisos accedeixen a capital sense dependre exclusivament de bancs o subvencions públiques. Al mateix temps, ofereix una oportunitat d'inversió atractiva per a particulars i empreses que vulguin apostar per la transició energètica. GiDOMUS One-Stop-shop (OSS) actuarà com a facilitador, connectant propietaris amb aquestes plataformes de crowdlending i assegurant condicions favorables per als beneficiaris.
Certificats d'Estalvi Energètic (CAE). Els CAE són un instrument recentment regulat que permet monetitzar els estalvis energètics generats per la rehabilitació d’habitatges. LIFE-GiDOMUS ajudarà els propietaris a certificar aquests estalvis i a vendre'ls a empreses energètiques obligades a complir amb objectius legals de reducció de consum energètic. Aquests ingressos addicionals facilitaran el finançament dels projectes, reduint el cost que suposa pels propietaris. Una part dels ingressos generats via la tramitació de CAE també podria servir per finançar part de les oficines.
A més del crowdlending i els CAE, LIFE-GiDOMUS explorarà altres opcions de finançament combinat, com ara préstecs tous o subvencions locals, regionals i nacionals.
2) Accés a finançament per escalar el model a la resta de la província
Per garantir la sostenibilitat de les oficines de suport a la rehabilitació, s’estan explorant models de finançament innovadors:
Model de pagament per èxit (pay-for-success). És necessari catalitzar noves fonts de finançament provinents d'actors privats (inversors, fundacions, filantropia) per finançar els impactes desitjats a escala energètica, mediambiental, econòmic i social, fruit de l’activitat de les oficines. Com a punt de partida, s'està analitzant la viabilitat de dur a terme un contracte d’impacte social, incorporant finançament privat d'inversors que aposten per avançar capital esperant un retorn econòmic, social i mediambiental del projecte.
Models de patrocini i sponsorship dinàmic. Empreses del sector energètic, financer i de la construcció (entre d’altres) compromeses amb la sostenibilitat del territori poden esdevenir col·laboradors estratègics del projecte i contribuir de diferents maneres a finançar els serveis oferts per les oficines de rehabilitació energètica.
En conclusió, LIFE-GiDOMUS aposta per un model autosostenible que combina finançament privat i públic per impulsar la rehabilitació energètica a escala local, fent d’aquest un model atractiu i reproduïble per a altres municipis i regions.
Si ets una empresa, fundació o inversor i t’interessa saber més sobre com col·laborar, contacta amb nosaltres al info@gidomus.com.